1.2.18

11. Don Quichotte Uluslararası Karikatür Yarışması 2018

11. DON QUICHOTTE ULUSLARARASI KARİKATÜR YARIŞMASI 2018
Konu: "Çocuk Gelinler"
"Çocuk Gelinler"
Gelişmekte olan ülkelerin bir çoğunda, kız çocukları daha ergenliğe girmeden evlenmek zorunda bırakılıyor. Dünya üzerinde 18 yaş altı her 5 kızdan 1'inin genç yaşta evlendirildiği, bu evlilikler sırasında başlık parası alındığı ve bu çocukların kocaları tarafından şiddet gördüğü tespit edilmiştir.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi zoraki çocuk evliliklerini yasaklamıştır. Fakat asıl sorun, bu bildirgede kaç yaşındaki çocuğun evlenmeye razı olabileceği açıkca belirtilmemiş, sadece yaşını doldurmuş her kadın ve erkeğin evlenebileceği belirtilmiştir. Bildirgedeki bu açık, caydırıcı olmaktan öte neredeyse teşvik edici bir nitelik taşımaktadır.
Dünya genelinde, günde yaklaşık 39.000 kız çocuğu erken yaşta gelin oluyor!.
"Çocuk Gelinler”e; Hindistan, Bengladeş, Afganistan, Etiyopya, Tanzanya gibi ülkelerde daha sıkça rastlanılıyor.. Ne yazık ki, günümüz Türkiye'sinde de bu oranın artış gösterdiği, bu yönde alınan önlemlerin ve çıkarılan yasaların yetersiz olduğu kanıtlanmıştır. Gittikçe artan olaylar üzerine geçtiğimiz günlerde sivil toplum kuruluşları ülke genelinde yoğun bir kampanya süreci başlatmışlardır.
Yarışmamızın amacı, ülke gözetmeksizin, tüm dünyada gittikçe artan "Çocuk Gelinler" konusunu gündeme taşıyarak, mizah yoluyla sorgulamak ve irdelemektir. Konumuz güçlü, ancak süremiz kısıtlıdır. Dünyanın her hangi bir ülkesinde yaşayan vicdan sahibi tüm çizerlere çağrıda bulunuyoruz. Bu sorunun çözülmesine sizler de çizginizle katkıda bulunun. Çizdiğiniz her karikatür size "Çocuk" olarak geri dönecektir..
Yarışma Koşulları:
1) Yarışmaya sadece internet üzerinden ( childbrides@donquichotte.org ) katılabilinir.
2) Yarışmaya katılacak karikatürlerin daha önce hiç bir yarışmada ödül almamış olması gerekmektedir. Aksi takdirde ödülün geri alınabilmesi söz konusu olabilecektir.
3) Karikatürler A3 boyutunda, 300 dpi ve JPG formatında olacaktır. (Siyah-beyaz veya renkli olabilir, her türlü boyama tekniği serbesttir.)
4) Yarışmaya son katılım tarihi 28 Şubat 2018 (SÜRE UZATILDI:) 10 MART 2018'dir.
5) Ön Seçici Kurul 1 Mart 2018 tarihinde gelen karikatürlerden 100 Finalist belirleyecek. Finalistler 2 gün boyunca sosyal medyada ve DQ internet sitesinde yayınlanacaktır.
6) Seçici kurul, gelen karikatürleri 3 Mart 2018 tarihinde değerlendirecek, sonuçlar 4 Mart 2018 tarihinde açıklanacaktır.
7) Ödül töreni ve sergi, 8 Mart 2018 (Dünya Kadınlar Günü) tarihinde İstanbul’da Maji Sanat Galerisi‘nde gerçekleşecektir.
8) Gönderilen karikatürler Don Quichotte arşivinde muhafaza edilecektir.
9) Yarışma albümü pdf olarak hazırlanacak, gerekli sponsor desteği sağlandığında bastırılacaktır.
10) Ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan karikatürler, Avrupa'nın değişik ülkelerinde sergilenebilecektir.
Ödüller:
- Birincilik Ödülü: 1.000 Euro+Don Quichotte Madalyası
- İkincilik Ödülü: 750 Euro+Don Quichotte Madalyası
- Üçüncülük Ödülü: 500 Euro+Don Quichotte Madalyası
- 10 adet Mansiyon
Seçici Kurul:
- Adriana Mosquera (İspanya)
- Farzane Vaziri Tabar (İran)
- Elena Ospina (Kolombiya)
- Marilena Nardi (İtalya)
- Martha Barragan (Meksika)
- Natalia Forcat (Brezilya)
- Nicoleta Ionescu (Romanya)
- Saadet Demir Yalçın (Türkiye)
- Shiva Zamanfar (İran).
Organizasyon Sorumlusu: Don Quichotte/Erdoğan Karayel
Organizasyon Partneri: G&Partner/Gaye Donay.
Kaynak: donquichotte.

Hiç yorum yok: