24.5.17

Karikatürcülerin Çizgileri ile Kıbrıs Sorunu

21 Mayıs 2017 Tarihinde Güney Lefkoşa’da Gerçekleştirilen İki Toplumlu Kültür Festivali’nde, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum Karikatürcülerin Eserleri Sergilendi

“KARİKATÜRCÜLERİN ÇİZGİLERİ İLE KIBRIS SORUNU”

(24 Mayıs 2017 – Lefkoşa) “Köklerimizden Hareketle Geleceğe Doğru İlerliyoruz” sloganı altında Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) Kültür İşleri Bürosu ile Yeniden Yakınlaşma Bürosu tarafından düzenlenen “İki Toplumlu Kültür Festivali”, 21 Mayıs 2017 tarihinde, Lefkoşa’nın Rum Kesimi’ndeki Akropolis Parkı’nda geniş güvenlik önlemleri altında başladı.
Mayıs ayı sonuna kadar devam edecek olan “İki Toplumlu Kültür Festivali”nde, müzik, dans, tiyatro, şiir, kısa film ve belgesel gösterimleri, resim, karikatür, fotoğraf ve heykel sergileri, kitap sunumları, tartışma panelleri ve konferanslar yer alacak. “İki Toplumlu Kültür Festivali”nde ayrıca, Sosyalist kültürü benimsemiş Kıbrıslı Türk – Kıbrıslı Rum kültür sanat derneklerine ve sivil toplum örgütlerine ait tanıtıcı standlar yer alacak.
“İki Toplumlu Kültür Festivali”nde, AKEL Kültür İşleri Bürosu’nun derlemesi ile hazırlanan “Karikatürcülerin Çizgileri ile Kıbrıs Sorunu” konulu karma karikatür sergisi de açıldı. Sergide, Devran Öztunç, Yorgos A. Yeorgiu, Mehmet Ulubatlı, Musa Kayra, Hüseyin Çakmak, Dolgun Dalgıçoğlu, Thanos Papaspiropulos, Mustafa Tozakı, Mustafa Azizoğlu, Hristakis Skufaris, M. Serhan Gazioğlu, Cemal Tunceri ve Arif A. Albayrak’ın basında yayınlanmış Kıbrıs Sorunu’nu yansıtan karikatürleri yer aldı...
Bu arada, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği’ne ayrılan standda, derneği tanıtıcı yayınlar yer alırken, M. Serhan Gazioğlu, Mustafa Tozakı ve Devran Öztunç isimli çizerler halkın portre karikatürlerini çizdiler...
“HADE BARIŞ” ANISAL EL DEFTERİ
Avrupa Birleşik Solu / Kuzey Yeşil Sol Grubu ve AKEL Temsilciliği tarafından hazırlanan ve halka dağıtılan “Hade Barış” isimli not defterinde, Kıbrıslı Türk – Rum karikatürcülerin eserleri yer aldı... Not defterinde, “Karikatürcülerin Çizgileri ile Kıbrıs Sorunu” başlıklı Türkçe ve Yunanca yayınlanmış önsözde, şu görüşler yer aldı:
“Avrupa parlementosu’ndaki Avrupa Birleşik Solu / Kuzey Yeşil Sol (GUE / NGL) Grubu’nun ve GUE / NGL’deki AKEL Temsilciliği’nin bu yayınında, Kıbrıs’ın geleceğine ilişkin beklenti ve umut, heyecan ve hayal kırıklığı anları, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk karikatürcülerin çizimleri ile dile getirilmektedir. Karikatürcüler, her Kıbrıslı’nın ülkesinin geleceği ve özellikle son yıllarda yaşanan gelişmeler hakkındaki heyecanlarını ve kaygılarını çizgileri ile yansıtmaktadırlar.
Karikatürcülerin kalemi acı-tatlı güncel gerçeklikleri akıcı ve hoş bir üslup ile aktarmaktadır. Avrupa Birleşik Solu / Kuzey Yeşil Sol Grubu ve AKEL Temsilciliği tarafından hazırlanan bu yayın Kıbrıslı Rumlara ve Kıbrıslı Türklere, Kıbrıs’ın iki toplumuna da Yunanca ve Türkçe olarak hitap eden çalışmalar çerçevesinde yer alıp, hedefi barış ve yeniden birleşme mesajı göndermek ve iki toplumun yeniden yakınlaşması mücadelesine mütevazi katkısını sunmaktadır.”
KIBRIS TÜRK KARİKATÜRCÜLER DERNEĞİ
YÖNETİM KURULU

Hiç yorum yok: