20.5.17

8. Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması 2016'da Büyük Ödül Ukrayna’ya

8. Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması 2016'da Büyük Ödül Ukrayna’ya
Teması “Turizmin Geleceği, Geleceğin Turizmi” olarak belirlenen Sekizinci Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nda yetişkinler kategorisinde Ukraynalı karikatür sanatçısı Oleksy Kustovsky (Yukarıda), gençler kategorisinde ise 10 yaşındaki Giray Mert Keçeci birinci oldu. Yarışma, 63 ülkeden 475 sanatçıya ait 920 eserin katılımıyla gerçekleşti.
Er Yatırım ana sponsorluğunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Atlasglobal’in ulaştırma katkıları ile yapılan Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması, Plan Tour, Ramada Taksim, Four Points by Sheraton Dudullu İstanbul, Detay Yayıncılık, Çiya Sofrası ve www.turizmgazetesi.com’un katkılarıyla, Anatolia Turizm Akademisi ile Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) tarafından düzenleniyor. Yarışma, Türkiye’nin dünya turizmindeki bilinirliğinin artırılması ve turizm olgusunun çizerlerin penceresinden aktarılmasını amaçlıyor.
Her yıl farklı bir tema altında düzenlenen, bu yıl ise “Turizmin Geleceği, Geleceğin Turizmi” teması ile yapılan yarışmanın bu edisyonunda 920 eser yarıştı. 63 ülkeden 475 sanatçının gönderdiği karikatürler “yetişkinler” ve “gençler” olmak üzere iki kategoride değerlendirildi. Yetişkinler kategorisinde birinciliği Ukraynalı Oleksy Kustovsky kazanırken, İranlı sanatçı Ali Shafei ikinci, Türkiye’den katılan Cemalettin Güzeloğlu ise üçüncü oldu. Anadolu Üniversitesi öğretim üyelerinden merhum Prof. Atila Özer adına verilen özel ödülü ise Türkiye’den Hilal Özcan (Üstte) aldı. Yetişkinler kategorisinde István Kelemen (Macaristan), Sergei Semendyaev (Ukrayna) ve Trayko Popov (Bulgaristan) mansiyon ödüllerini kazandılar.
Gençler Kategorisi’nde birinci Türkiye’den Giray Mert Keçeci
2014 yılından itibaren verilmeye başlanan 16 ve altı yaşlardaki karikatür sanatçılarını teşvik etmeyi amaçlayan “Gençler Kategorisi”nde ise Türkiye’den 10 yaşındaki Giray Mert Keçeci’nin eseri birinci oldu (Üstte). Gençler kategorisinde verilen iki mansiyonu kazanan karikatür sanatçıları ise şöyle belirlendi: Nina Khmelyova (10 yaş, Rusya Federasyonu) ve Cennet Külcü (10 yaş, Türkiye).
Yarışma ile 100 karikatürcü Türkiye’yi yakından tanıdı
Yarışma hakkında bilgi veren Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi ve yarışma koordinatörü Prof. Dr. Nazmi Kozak, yarışmanın 2009 yılından bu yana geleneksel olarak her yıl düzenlendiğini belirterek, yarışma ile ülkemizin sanatsal tanıtımına katkıda bulunmayı amaçladıklarını, bugüne kadar 100 dolayında yabancı karikatür sanatçısının Türkiye’ye gelerek, ülkeyi yakından tanımalarına vesile olduklarını söyledi. Prof. Dr. Kozak, yarışmanın dünya genelinde saygın bir konuma ulaştığını ve saygınlığın uluslararası karikatür federasyonları tarafından da tescil edildiğini sözlerine ekledi.
Biraz da neşe..
Son dört yıldır yarışmanın ana sponsorluğunu yapan Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, “Bir sanatçı sezgisi ve yaratıcılığı ile yapılan her karikatürün, turizm sektörünün vizyonuna katkı sağlayacağına inanmakla birlikte, içinde bulunduğumuz bu keyifsiz sürece de biraz olsun neşe kattığını düşünüyorum” dedi. Çelikkanat, “Bu yıl 'Turizmin Geleceği, Geleceğin Turizmi' teması ile düzenlen 8. Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’na farkındalık yaratan eserleriyle katılan karikatür sanatçılarını ve bu anlamlı yarışmada emeği geçen herkesi değerli çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum” dedi.
Ayrıntılar ve etkinlik albümü için bkz: tourismcartoon.

Hiç yorum yok: