24.2.16

9. Uluslararası Zagreb Otomobil Karikatürleri Yarışması 2015 albümü, Hırvatistan

9. Uluslararası Zagreb Otomobil Karikatürleri Yarışması 2015 albümü, Hırvatistan
Program değişikliği nedeniyle katılım süresi 4 ay uzatılarak 14 Ağustos 2015'e kadar eser kabul edilen 9. Uluslararası Zagreb Otomobil Karikatürleri Yarışması 2015 sonuçlandı ve ödül töreni geçtiğimiz günlerde yapıldı. Bu ayın 12'sinde postaya verilen etkinlik albümü de bir-iki hafta içerisinde adresime ulaştı. Albüm, yine A4 ölçüsünde (21x29.7 cm) ve 84 renkli sayfadan oluşuyor.
2015 konusu "Araba Sevdası / Arabada Aşk" (Love at the Wheel) olarak belirlenen yarışmaya 40 ülkeden 198 çizer 401 eser yollamış ve yanılmıyorsam tüm katılımcıların en az birer eseri albümde yayınlanmış. Etkinliğin temel sponsoru Zagreb Belediye Başkanı Mr Milan Bandic'in önsöz yazısında belirttiği üzere, karikatürün (Hırvatistan'da) neredeyse tüm medyadan kaybolduğu bir dönemde, böyle kapsamlı bir karikatür albümü yayınlayıp katılımcılara ulaştırmanın önemi bir kat daha artıyor: Kaçınılmaz biçimde varolmanın hafifliği izlenimini yaratan bu anlatım tarzınn halen canlılığını koruduğunu yalnızca Hırvatistan'da ispatlamakla kalmıyor, aynı zamanda her yıl yenilenen konusu ve ödül kazanan karikatürcülerin katılımıyla açılan sergisiyle otomobil kültürü ve uluslararası sanat sergileri merkezi olarak Hırvatistan ve başkent Zagreb'in dünya haritasındaki yerini de iyice belirginleştiriyor.
Bu yarışmanın geleneksel (kağıt üzerine çalışılmış orijinal eser) üretim ve (posta yoluyla) katılımı terketmemiş bir yarışma olarak sürmesi sevindirici; ödülleri de sembolik sayılmaz. Açıkçası, karikatür yolladığına insanı pişman eden kimi sözde yarışmalardan kesinlikle farklı, klas bir etkinlik. Bu yıl Türkiye'den katılan çizer sayısında epey artış var ve sanıyorum herkesin albümü adresine geldi, geliyor. Kimler mi? İşte isimler:
Mete Ağaoğlu, Ahmet Ümit Akkoca, Erdoğan Başol, Lütfü Çakın, Özcan Çalışkan, Ozan Çavdar, Ferhat Demirbaş, Mesut Genişol, Musa Gümüş, Mehmet Kahraman, Hilal Özcan, Kemal Özyurt, Ercüment Somer, Raşit Yakalı, Mustafa Yıldız, Mehmet Zeber.
Maalesef, etkinlik sitesi zaman zaman yayın dışı kalıyor, bugünlerde olduğu gibi. Bunun, yeni sonuçları siteye yüklemek için teknik bir zorunluktan kaynaklandığını düşünüyorum. Kısa sürede tekrar açılacağını umut ettiğim bu sitelerde, önceki edisyonlardaki gibi, kazanan ve albüme seçilen eserleri izlemek mümkün olacaktır. Her yılın yeni konusu belirlendikten sonra hem bu site(ler)de duyuruluyor, hem de yine retro bir uygulama olarak, katılımcılara postayla gönderilen davet mektubuyla bildiriliyor: http://www.huna.hr/ ve www.auzwinkel.com .

Hiç yorum yok: