13.7.15

Çizginin Şakası Var: "Bursa Karikatürleri" 2015 albümü

Bugün elime geçen Nilüfer Belediyesi'nin kültür hizmeti olarak yayınladığı yeni "Çizginin Şakası Var" albümü yine 22x22 sm ölçülerinde, fakat forma sayısı artırılmış, tam 164 sayfalık koca bir kitap. Belediyenin Beşevler Gençlik Merkezi Karikatür Atölyesi öğrencilerinin bu kez yakın çevreyle, yaşadıkları Bursa şehriyle ilgili çalışmalarını kapsayan kitap kuşe kağıda baştan sona renkli olarak hazırlanmış. Anadolu Karikatürcüler Derneği işbirliğinde 2011'den bu yana çoğunlukla ilkokul-ortaokul öğrencilerinin katılımıyla, yaz ve kış dönemlerinde yaş ve ustalaşma düzeylerine göre oluşturulan gruplarla yürütülen bu çalışmalarda, dernek başkanı Ahmet Aykanat'ın yanısıra çizer Mehmet Kahraman eğitmenlik yapıyor, zaman zaman konuk ettikleri ulusal ve uluslararası çizerlerden de teknik-estetik katkı alıyorlar.
Ulusal ve uluslararası yarışmalarda kendi yaş gruplarında sürekli derece ve ödül kazanan atölye öğrencilerinin bu yıl Bursa'ya odaklanan işlerini derleyen, beni okul yıllarımın, daha çok ise günümüzün yeniliklerle büyüyüp gelişmiş, "yeşil" kentine götüren bu albümde yer alan birçok güzel ve anlamlı çizgiden birkaçını aşağıda izleyebilirsiniz.
Kitabı bana gönderen Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sanat Kulübü Derneği'ne çok teşekkür ediyor, Aykanat'ın albümdeki sözleriyle noktalıyorum:
"Sanat, hayal gücü ile estetik bir varlık oluşturur. Karikatür; eleştiri, hoşgörü, aydınlık düşünme gibi donanımların yanında yansıtmayı doğru yapmak için teknik bilgilere de ihtiyaç duyar, kuru bir 'yetenek' sözcüğü ile işin kolayına kaçamayız. Sanat eğitimini erken yaşlarda başlatmakla kişilik gelişimlerinde kafaca sağlıklı bireyler olmalarına olanak sağlamış oluruz. Önyargılı, basmakalıpcı, dogmatik, tutucu, kendi aklını kullanma becerisini gösteremeyen insanlar özgür (başıboş olmayan), demokrat bir toplum yaratabilir mi?"
 

Hiç yorum yok: