5.11.13

Çizerlerimize uluslararası ödüller

* Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a bağlı Zemun ilçesinde yapılan bir zamanların ünlü karikatür yarışması artık "çağrılı sergi"ye dönüştüğünden, haberleri de pek duyulmaz oldu. Allahtan bu yıl Türkiye'den katılan Kamil Yavuz ödül kazandı da birkaç sefer siteye uğrama gereği duydum; çok geç yazıyorlar etkinlik haberlerini: http://zemun-cartoon.co.rs/salon/. Belgrad'taki Norveç Kraliyet Elçiliği'nin himayesinde düzenlenen "Dikkat: Rüşvet!" başlıklı bu 18. edisyona 64 ülkeden davetle katılan 120 çizerin 202 eseri ulaşmış. Birincilik ödülünü Karadağ'dan Darko Drljević kazanırken, İkincilik Dušan Gađanski'ye (Sırbistan), Üçüncülük ödülü ise Kamil Yavuz'un (Türkiye) çalışmasına verilmiş (Aşağıda). İzleyenlerin ödülü Ukrayna'dan Yuri Kosobukin'e, Genç Çizer ödülü de Sırbistan'dan Janko Zemun Milinković'e gitmiş. Açılışı 5 Haziran'da yapılan “Stara kapetanija” galerisindeki sergiyi açık kaldığı iki hafta içinde 3.340 kişi ziyaret etmiş.
* Bulgaristan'ın Filibe kentinde, içinde bulunduğumuz bu yıla da atfen "Uğursuz sayılan 13 sayısı" konusunda yapılan 7. Uluslararası Karikatür Ustaları Bienali'nde 5 sanatçı "Ustalık Ödülü" kazanırken finalist 12 karikatürcüye de Diploma ödülü verildi. Türkiye'den Erdoğan Başol ile Halit Kurtulmuş bu Diploma kazanan çizerler arasında yer aldılar: http://www.cartoonas.com/results/Plovdiv13.pdf.
* Musa Gümüş İtalya'dan yine Birincilik kazandı. "Ya dövüş, ya kaç (ya da kahkahayı bas)!" konulu 27. Tolentino Bienali'ne 55 ülkeden 900 küsur katılım olmuş. Sergiyi izleyenlerin sayısı da geçen yılın iki katına çıkıp 5.000'i aşınca sergi süresini Kasım sonuna dek uzatma kararı almışlar: http://www.biennaleumorismo.it/it/oppureridi/.
Musa bu yıl Zagreb'i de ikiledi. "Sürücü Kursu" konulu 7. Uluslararası Zagreb Otomobil Karikatürü Yarışması'nda Büyük Ödül Karadağ'dan Luka Lagator ile Hırvat çizer Janko Bučar arasında paylaştırılırken, Türkiye'den Musa Gümüş'ün karikatürü Birincilik Ödülü'ne değer görüldü. Tüm kazanan eserler:  http://www.hdk.hr/vijesti/autoskola2013.htm.
* Norveç'te bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Hoşgörü Karikatürü yarışmasına sadece dijital ürünler kabul edildi. Bu yarışmada da çizerlerimiz 7 ödülden 2'sini kazanarak başarılı oldular: Burak Ergin'e İkincilik, Hicabi Demirci'ye Onur Mansiyonu ödülü verildi (Yukarıda). Ayrıntılı haber ve kazanan tüm karikatürler için bkz:  http://universaltolerance.org/en/what-we-do/statements/item/304-winner-of-international-cartoon-on-tolerance.
Tüm çizerlerimizi kutluyoruz.

Hiç yorum yok: