25.6.13

"Vatandaslik" konulu 7. Uluslararasi Don Quichotte Karikatur Yarismasi 2013

Vatandas; anayasa tarafindan belirlenmis hak ve ozgurlukleri, sorumluluklari olan vatandaslik statusundeki kisiye denir.
Vatandaslik; en basit anlamiyla kisinin belli bir yerde dogup, yasadigi veya belli bir zaman icinde yasayarak kazandigi yasal statuye denir. Ancak vatandaslarin dogup buyumek veya uzun sure belli bir yerde yasiyor olmak disinda paylastiklari ortak kavramlar da vardir. Din, dil, irk, gelenek-gorenek ve tarih gibi ...
Siyaset biliminde ise, kisilerin hak ve ozgurluklerde esit olmalarini ifade eder. Ancak goc almis ulkelere baktigimizda, bu esit hak ve ozgurlukler kavraminin yasalarda ongoruldugu gibi uygulanmadigini hatta ihlale ugradigini gormekteyiz.
Uluslararasi yarismamizin amaci, gocmen olarak yasadiklari ulkelerde vatandaslik hakkini elde etmis bireylerin yasalar onundeki esitligini irdelemek ve bu yonde siyasi otoriteyi sorgulamaktir. Bunun yanisira vatandas ol(a)madan yasayan gocmenlerin hakkini da „vatandas" gibi savunmaktir.
Yarisma Kosullari:
1) Yarismaya sadece internet uzerinden (citizenship@donquichotte.org) katilabilinir.
2) Yarismaya katilacak karikaturlerin daha once hicbir yarismada odul almamis olmasi ve yayinlanmamis olmasi gerekmektedir. Aksi takdirde odulun geri alinabilmesi soz konusu olabilecektir.
3) Karikaturler A3 boyutunda, 200 dpi ve jpeg formatinda olacaktir. (Siyah-beyaz veya renkli olabilir, her turlu boyama teknigi serbesttir.)
4) Yarismaya son katilim tarihi 24 Eylul 2013'dur (SÜRE UZATILDI: 15 EKİM 2013. Nedenler ve ayrıntılar için bkz).
5) Secici kurul, gelen karikaturleri 1-15 Ekim arasi degerlendirecek, sonuclar 18 Ekim tarihinde aciklanacaktir.
6) Gonderilen karikaturler Don Quichotte'un arsivinde muhafaza edilecektir. Sergi ve album disinda herhangi bir kullanim veya paylasim durumunda cizerinden izin alinacaktir.
7) Buyuk odul olan 1000 Euro'yu Almanya Turk Toplumu (Turkische Gemeinde in Deutschland) TGD verecek. Yarismamizin diger sponsorlari Stuttgart Belediyesi "Uyum Bolumu" (Abteilung Integraiton/Stadt Stuttgart), Avukat Macit Karaahmetoglu ve Grafithek Werbetechnik Stuttgart. Uluslararasi karikatur yarismamizin albumunu ise "Sisli Belediyesi" ustleniyor.
Oduller:
- Buyuk Odul: 1.000 Euro +DQ Heykelcigi
- 2 adet Basari Odulu: 250 Euro+DQ Sertifikasi
- 10 adet Mansiyon (DQ Sertifikasi)
Secici Kurul:
- DQ Karikatur Komisyonu
Sartname:
http://files.donquichotte.org/citizenship-rulers.pdf.
Kaynak:
www.donquichotte.org.

Hiç yorum yok: