12.6.13

Necati Abacı: "Çizgi ile Fotoğraf Arasında"

Çizgi ile Fotoğraf Arasında
Türk karikatür sanatının en önemli isimlerinden biri olan Necati Abacı’nın (1958- 2004) aramızdan ayrılışının üzerinden tam 9 yıl geçti. Ama dostları ve izleyicileri, öğrencileri ve meslektaşları için Necati Abacı hâlâ bir güzel “aura” olarak yaşamaya devam ediyor.
Onu bu denli ölümsüz kılan özellik, o güzel ve sıra dışı düşüncelerinin çizgileriyle böylesine birleşerek hayat bulmasıydı. Aslında çizdiği fotoğraf karikatürleri de, kendisinin fotoğraf tarihini ve fotoğraf sanatının ruhunu özümsemiş olmasıyla yakından ilgiliydi.
Türkiye’de fotoğraf sanatının efsane ismi Şahin Kaygun ile olan dostluğu, onun fotoğrafa olan ilgisini henüz öğrencilik günlerinde pekiştirmişti. 1980’lerin başından itibaren yakından izlediği fotoğraf dünyası, aslında kendisinin bugünlere gelmesinde çok belirleyici olmuştur.
Karikatür geleneğine olan derin saygısıyla fotoğrafa olan sevgisi arasında, çizgiler üzerinden oluşturduğu köprü aracılığıyla hepimizi güvenle karşıya geçiren Necati Abacı, kendine özgü mizah anlayışıyla sevenlerinin gönlünde taht kurmayı bilmişti.
Özellikle Sanat İnsanları ve Çizgili Fotoğraflar serileriyle yakından tanınan Necati Abacı, “Çizgi ile Fotoğraf Arasında” adını taşıyan serisiyle, 8 Haziran - 31 Temmuz tarihleri arasında Fotografevi’nin duvarlarında bir kez daha anılıyor.

Hiç yorum yok: