25.1.13

Ya dövüş, ya kaç (ya da kahkahayı bas)! konulu Tolentino Bienali 2013, İtalya

Ya dövüş, ya kaç (ya da kahkahayı bas)! konulu 27. Tolentino Bienali 2013, İtalya
Dövüş, ya da sıvış! Toplumsal ortamda takındığımız tavırları özetleyen bir cümle. İyi/kötü, doğru/yanlış, haklı/haksız türü ikili mantık işleyişi, gündelik durumlar karşısında hareket geçmemize, saldırmayı ya da kaçmayı tercih etmemize yardımcı olmaktadır. Bir tehdit algılarız, öfkeye kapılırız, haksızlığa uğrar, ya da bir yanlışlık sezinleriz:
Bedenimizdeki fizyolojik değişmeler bizi şu ya bu yolda davranmaya iter. Coşkuların yarattığı “duygusal” özelliklerdir bunlar; hayatta kalma çabası içindeki canlıların davranışlarını çekme ve itme arasında getirip götürerek düzenlemeye, dengelemeye yarayan bir mekanizma. İnsan farklıdır ama, gülmeyi bilen tek canlı! Mizah, farklı bir bakış açısıdır, dışarıdan bakabilen, olaydan veya durumdan kendini ayırabilen, dolayısıyla işleri biraz daha çetrefilleştiren bir yaklaşımdır aslında. Tolentino 2013 Bienali, işte bu tuhaf “yararsız” hareket tarzını konu alıyor bu yıl: yararsız, çünkü amaçsız, ve dolayısıyla bir oyunu andırıyor, sanat ve felsefeye çalıyor.
Buna rağmen ya da bu yüzden değil midir, hem kendi başına varolmak, hem de başkalarıyla ilişki içinde yaşam sürebilmek için mizahın vazgeçilemez, temel bir unsur olması hayatımızda?
Mizahın tanımındaki o uzak duruş, o ilgisiz tavır, gündelik ve ideolojik mantığı sıfıra indirir. O zaman da, angaje tavır, yani karşısındakini bir hakikate inandırmağa çalışan yaklaşım ise, komediye dönüşerek bizi güldürür. Gülmek, yüreğin bir çeşit anesteziye girmesi demektir; dış baskılardan kurtulması, tasalardan arınması, muhtemel durumları hesaplamayı bırakmasıdır.
2013 yılı konumuz, sanatçıyı kendisi ve üstlendiği rol hakkında tefekküre zorluyor. Dolayısıyla, yarışmamız, “Neden dövüşmek ya da sıvışmak varken birden gülmeye başlarız?” şeklinde bir paradoksal soru atıyor ortaya.
KURALLAR:
Etkinlik süresi ve yeri: 11 Temmuz – 6 Ekim 2013, Rancia kalesi
Konu: Ya dövüş, ya kaç (ya da kahkahayı bas)!
Sayı: En çok 3 orijinal yayınlanmamış eser. Kağıt üzerine çalışılmış tüm işler (fotoğraf dahil), dijital ürünler ve heykel kabul edilir. Gönderilen eserlerin her türlü yayın ve kullanım hakkı, yarışmayı düzenleyen kuruma ait sayılacaktır.
Dijital ürünler, jpg formatta, yüksek çözünürlükte (300dpi), max. 2 Mb, olarak CD/DVD’ye kayıtlı olarak postayla ya internetten şu e-adrese yollanmalıdır: works@biennaleumorismo.it .
Teknik / Boyut/Malzeme: Serbest. Yarışmaya katılacak eserler için bir katılım formu (yarışma sitesinden indirilebilir) tamamen doldurulup imzalanmış olarak eklenmesi zorunludur. Ayrıca her eserin arka yüzünde sanatçı iletişim bilgileri bulunmalıdır.
Ödüller: Kent Ödülü 3.000 Avro (Bu ödülü kazanan sanatçı sonraki 2015 bienalinde en çok 30 eserden oluşacak kişisel sergisiyle konuk edilecektir), İkincilik ve Üçüncülük: Andaç.
Ayrıca çeşitli özel ödüller.
Katılan eserler (ilk 3 dereceyi kazananlar ve bağışlananlar hariç) etkinliğin bittiği tarihten bir ay sonra – eğer talep edilirse – organizatör tarafından masrafı ödenerek geri gönderilir.
Yarışma adresine son teslim: 22 Nisan 2013 (SÜRE UZATILDI:) 08 MAYIS 2013
Tel: +39 733 901 365; +39 733 901 326 +39 733 969 797
Faks: +39 733 966 535
Internet: http://www.biennaleumorismo.org/
Elmek: info@biennaleumorismo.org
Adres: Segreteria della 27a Biennale Internazionale dell’Umorismo nell’Arte, piazza della Libertà, 3 – 62029 TOLENTINO (Italy).

Hiç yorum yok: