30.8.12

Ağustos ayında art arda karikatürcü kayıpları

Çek Cumhuriyeti'ndeki dostumuz Ivan Hanousek'in düzenli biçimde (artık iki haftalık olarak) elektronik ortamda yayınladığı E-GAG dergisinin yeni gelen sayısından biraz güç alarak bu üzücü yazıyı toparlıyorum. Dergide Rusyalı çizer Piyotr Kulinich'in üstteki karikatürüyle birlikte şu not yer alıyor: "Doğrudur, mizahçılar da ölürler, ama mizah canlılığını sürdürür, tıpkı yukarıdaki karikatürcü cenazesinde görüldüğü gibi".
Cafer Zorlu (1926 - 24.08.2012): Karikatürün emektar ustası Cafer Zorlu'yu kaybettik. 24 Ağustos 2012 Cuma günü akşamı hayata gözlerini yuman Cafer Zorlu, 25 Ağustos'ta İstanbul Küçükçekmece Cennet Camisi'nde öğleyin kılınan cenaze namazı ardından Büyükçekmece Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Cafer Zorlu, 1926 İnegöl, Bursa doğumluydu. Tahsilini ilkokul 4. sınıfta bırakarak İstanbul'a geldi ve çeşitli işlerde çalıştı. Son işinde Marpuççular'da bir hırdavat dükkanı açtıysa da sonradan bunu da kapatmak zorunda kaldı.
Karikatür merakı dükkanı kapattığı 1957 yılında başladı. İlk karikatür dersini Altan Erbulak'tan aldıktan sonra, "Dolmuş"ta ilk karikatürü yayınlandı. Ancak kendi deyimiyle, gerçekten karikatür çizmeye "Akbaba" dergisine girmesi ile başladı. "Hürriyet", "Milliyet" ve "Tercüman" gazetelerinde spor karikatürleri çizen Zorlu, katıldığı yarışmalarda birçok ödül kazandı.

Metin Açıkgöz (1963 - 26.08.2012): İzmir doğumlu Metin Açıkgöz, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. Karikatürcülüğünün yanı sıra 1994 yılından bu yana da "Reyting Hamdi", "Çocuklar Duymasın", "En Son Babalar Duyar", "Yalancı Romantik" ve "İnce İnce Yasemince" gibi dizilerde senarist olarak çalıştı. 26 Ağustos'ta bir kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Açıkgöz, geçirdiği beyin ameliyatı dolayısıyla iki haftadır evinde istirahat ediyordu.
Serdar Gilkal (28.07.1963 - 29.08.2012): Talihsiz bir şekilde aramızdan ayrılan Bursa doğumlu karikatürcü Serdar Gilkal, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü mezunuydu. Bir dönem "Pişmiş Kelle" dergisi Lanetliler Köşesi'nde, son olarak "Bursa Olay" gazetesi mizah sayfasında çizgileri yayınlanan Gilkal bir süredir psikolojik tedavi görüyordu.

Hiç yorum yok: