24.6.12

Uluslararası yarışmalardan çizerlerimize ödüller

* "Meksikalı çizer José Guadalupe Posada (1852–1913) anısına saygı" ve "Serbest" konulu olmak üzere iki dalda düzenlenen, 30 Mart 2012'ye kadar internet katılımlı uluslararası karikatür sergi/yarışması CALICOMIX 2012 sonuçlandı. Etkinliğin www.facebook.com/calicomix sitesinden ulaşılabilen açıklamaya göre, Türkiye'den katılan çizer Halit Kurtulmuş Aytoslu "serbest" konulu çalışmasıyla Onur Mansiyonu kazandı (Üstte). Tüm kazananlar için ayrıca bkz: http://noticartuncolombia.blogspot.com/2012/06/resultados-del-18-calicomix-caricaturas_20.html .
* Bu yıl şartnamesine hiçbir sitede rastlanmayan Zagreb Otomobil Karikatür Yarışması'nın 6.sının sonuçları neyse ki Hırvat Karikatürcüler Derneği sitesinde yer buldu. Belirtilen sebepten olsa gerek, 39 ülkeden 140 çizerin katılabildiği "Taksi ve Toplu Ulaşım" konulu bu yılki etkinlikte Türkiye'den katılan Musa Gümüş'e Büyük Ödül verildi. Kırmızı Başlıklı Kız motifini birbiriyle aynı biçimde işleyen iki sanatçı arasında İkincilik Ödülü'nün paylaştırılması ise gerçekten kayda değer ("Biri daha iyi çizmiş(!)" dememişler demek ki). Tüm kazananlar için bkz: http://www.hdk.hr/vijesti/6_salon_autokarikature.htm .
* Bu arada, Sırbistan'da yapılan, bu yıl "Atom" konulu 20. Altın Miğfer Karikatür Yarışması'nda çizerimiz Ahmet Büyükmehmetoğlu Özel Ödül kazandı. Polonya'dan Grzegorz Szumowski'nin Birinci seçildiği yarışmada tüm kazananlar için bkz: http://www.hdk.hr/vijesti/natasa2012.htm .
* Geçenlerde sonuçlanan Makedonya'daki ünlü Üsküp Karikatür Yarışması'nın bu yılki 40. edisyonunda "Karikatür" dalında Birincilik verilen Lothar'ın çalışması birçok benzerinin daha önce çizilmiş olması dolayısıyla internetten oylama yapan yarışma jürisi için güven sarsıcı oldu. Öte yandan, bu yarışmanın nakit ödülleri ödemediği uzun süredir dillendiriliyordu, bu yıl özel ödül plaketlerini dahi göndermediği yolunda yakınmalar da dolaşmaya başladı. Anlaşılan, bazı yarışmalar da organizmacılık felsefesini ispatlarcasına yaşlanıyorlar. Unutmadan, 40. Üsküp 2012'de Türkiye'den Burak Ergin Özel Ödül kazandı ve çalışmasını kişisel blogunda yayınladı. Umarım yarışma albümüyle birlikte ödül plaketi de kendisine ulaşır. Jüri ve sonuçlar için bkz:
http://www.osten.com.mk/cartoon.aspx?mid=3&smid=158&archive=false&lang=2 .
Tüm kazanan çizerlerimizi kutluyorum.

Hiç yorum yok: