17.2.11

Karikatür ve çizgi roman ustası İsmal Gülgeç hayatını kaybetti

Geçirdiği ani kalp krizi sonrası 7 Şubat'ta İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yoğun bakıma alınan karikatür ve çizgi roman ustası İsmail Gülgeç 15 Şubat 2011 Çarşamba gecesi 23.30 sularında hayata veda etti. İsmail Gülgeç bir süredir Çanakkale'de yaşıyordu. 1988-1989 ve 1991 yıllarında Karikatürcüler Derneği başkanlığı da yapan Gülgeç, başkanlığı döneminde derneğe uzak duran pek çok karikatürcünün dernekle ilgilenmesini, üye olmasını sağlamıştı. Gülgeç, çalıştığı bütün kurumlarda çizer hakları konusunda müthiş titiz davranarak, sosyal haklar anlamında ödün vermeden örnek çabalar sergiledi.
İsmail Gülgeç 1947 Gaziantep doğumluydu. İlköğrenimi sırasında geçirdiği hastalık nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldı. Sonraki yıllarda kendi kendini yetiştirmeye çalıştı, karikatüre yöneldi. İlk çizgileri 1968’lerde Yeni İzmir gazetesinde yayınlandı. Daha sonra Demokrat İzmir, Ege Ekspres, Devir, Milliyet gazetelerinde çizen Gülgeç’in Milliyet Çocuk dergisinde yayınladığı “Ormangiller” adlı karikatür-bantı geniş bir ilgi uyandırdı. 1979’da yayınlanan "İnce memed" resimli romanı (Yaşar Kemal’in yapıtıyla birlikte) yurt dışında da yayınlandı.
1980’lerde Cumhuriyet gazetesinde çizmeye başlayan Gülgeç, “Memo” adlı dizisinde tarihsel olaylardan esinlenirken “İnsanlar” adlı dizisinde günlük yaşantıdan görüntüler verdi. “Hayvanlar” adlı dizisinde de güncel, toplumsal olayları değişik bir bakış açısı içinde vermeye çalıştı. Gülgeç, Milliyet’in haftalık mizah eki Kirpi’de de çizdi. Sanatçı, Ahmet Ümit’in “Başkomser Nevzat/Çiçekçinin Ölümü" (2005 Ekim) isimli kitabını çizgi-roman olarak resimledi. Gülgeç, şarkıcı Nazan Öncel’in “7’n Bitirdin” isimli albüm kartoneti için 12 şarkıya 12 karikatür çizdi.
İsmail Gülgeç, 1988, 1989 ve 1991 yıllarında Karikatürcüler Derneği Başkanı olarak görev yaptı. 15 Şubat 2011'de dünyaya veda eden İsmail Gülgeç son olarak Cumhuriyet gazetesinde "Hayvanlar" çizgi bantını çiziyordu.
İsmail Gülgeç'in cenazesi, 17 Şubat (yarın) saat 10.00'da Cumhuriyet gazetesinde düzenlenecek törenin ardından Eceabat'ın Kocadere köyünde toprağa verilecek.
(Kaynaklar: mizahhaber ; karikaturculerdernegi ; muhittinkoroglu)

Hiç yorum yok: