31.8.10

19. Daejeon Uluslararası Karikatür Yarışması albümü

Güney Kore'nin Daejeon kentinde düzenlenen 19. DICACO 2010 karikatür yarışması albümü adresime ulaştı. Kapak dahil 96 sayfadan oluşan albüm A4 (21x29.7 cm) boyutunda renkli olarak hazırlanmış. Ön ve arka kapakta Polonyalı çizer Grzegorz Sobczak'ın karikatürleri kullanılmış.

Bu yıl yarışmada Büyük Ödül Çinli çizer Xiao Qiang Hou'nun, Meksika Körfezi'nde bir küresel petrol devinin sebep olduğu çevre felaketini Picasso'nun ünlü Guernica tablosundaki savaş acılarıyla kıvranan figürler desteğinde yorumlayan çalışmasına verildi (altta). Hou'nun referans olarak yayınlanan öbür işleri de o derece çarpıcı ve ustalıklı. Yarışmada Altın Ödül Türkiye'den Musa Gümüş'e verilirken Kore'den katılan Jong In Baek ve Polonyalı çizer Pawel Kuczynski Gümüş Ödül kazandılar. Tüm katılan ve kazananlar için bkz: http://dicaco.kongju.ac.kr/content.php?db=menu02_01
2010 yılında 58 ülkeden 504 sanatçı toplam 1579 karikatürle yarışmaya katılmış ve bunlardan 324 çizer ödüllendirilmiş. En çok katılımcı ev sahibi Kore'den: 86 çizer. Eşit sayıdaki katılımcıyla İran ve Türkiye onu izliyor: 56'şar sanatçı. Daha sonra 45 çizerle Çin ve 36 sanatçıyla Sırbistan geliyor.

Türkiye'den katılan 56 çizer toplam 198 eser göndermiş ve bu karikatürcülerden 26'sı ödüllendirilmiş. Kazananlar şöyle sıralanabilir:
Altın Ödül: Musa Gümüş.
Öğrenci Özel Ödül: Esma Balkan.
Öğrenci Onur Mansiyonu: Hüseyin Miraç Bilgin.
En İyi Karikatür Ödülü: Aşkın Ayrancıoğlu, Muhittin Köroğlu, Mehmet Tural, Elsin Altın, Mete Ağaoğlu, Abdullah Üçyıldız, Sait Munzur, Musa Keklik, Oğuz Gürel, Ercan Baysal, Kemal Özyurt, Recep Bayramoğlu, Erdoğan Başol, Atila Özer, Oktay Bingöl, Mehmet Arslan, Ahmet Ümit Akkoca.
Onur Mansiyonu: Nuri Bilgin, İ.Serdar Sayar, Ümit Müfit Dinçay, Kamil Yavuz, Seyit Saatçi, Sema Ündeğer.

1 yorum:

kenan böğürcü dedi ki...

Tebrikler nice başarılara...