18.12.09

Üzüm Bağı, Mizah ve Sihir/Büyü konulu 9. Jonzac festivali

9. “Humour & Vigne” Bienali 2010, Jonzac - Fransa
“Humour & Vigne” ne demektir? “Vigne” ne anlama geliyor?

“Humour & Vigne”, iki yılda bir yapılan mizah festivalinin ve bu festivali düzenleyen derneğin adıdır. Şarap anlamına gelen “vin” yerine, hem üzüm omcası, üzüm kütüğü, asma, hem de üzüm bahçesi, üzüm bağı anlamlarını taşıyan “vigne”yi tercih ederek, festivali düzenleyenler, sanatçılara daha geniş bir yaratım alanı sunmaktadır: üzüm bitkisi, yaprakları, üzüm meyvesi, üzüm suyu, şırası ve elbette ki şarap! Konyak, şampanya gibi daha birçok ürün ve asıl üzüm bağının kendisi, o bağı kuran, işleyen, hasat eden insanlar! Şarap mahzeni, damıtma, fıçılar, şişeler ve degüstasyon kadehleri! Kelimenin çağrıştırdığı kavramları sıralamak sayfalar alabilir, ayrıca unutmamak gerekir ki Fransa’da alkollü içeceklerin reklamını yapmak kesinlikle yasaktır. Böylece karikatür ve üzüm bağı birlikte her türlü dil sınırını aşarak toplumların mutluluğunu artıran keyifli bir değişim sürecini kolaylaştırmış oluyorlar.
Bienal nedir?
1994 yılından bu yana, her iki yılda bir Temmuz ayında yapılan Jonzac festivali dünyaca tanınmış bir etkinliktir. Programda, sergiler, gösteriler ve mizahi eğlenceler yer almaktadır. Festival, sanatçıları konuk etmekte, bölgesel ve uluslararası bağları güçlendirmektedir. Etkinlik, bir sergi albümü, bir poster ve Charentais şarabı için bir etiket hazırlanmasını sağlamaktadır. Bienal genel olarak Üzüm Bağı ve Mizah temasına bağlı kalmakla birlikte, her festivalin özel bir konusu olmaktadır: 1996 Konyak, 1998 Toprak ve Deniz, 2000 Yeni Binyıl Kutlamaları, 2002 Mutfak, 2004 Sanat ve 2006’da ise Spor.
Kimler yer alıyor?
2004 festivaline 40 dolayında ülkeden kimi ünlü ve çoğu FECO üyesi yaklaşık 240 sanatçı 600 kadar eserle katıldılar ki bunların yarısı sergiye seçildi. Etkinliklerde birçok çizer, bir küme gösteri sanatçısı yer aldı – yirmiden fazla düzenleme gönüllüsü ile 60 kadar destekçi ve sponsoru da eklemeliyiz. Tüm bu kişiler, Jonzac ve ardından başka Fransız kentlerinde açılan sergiyi izleyen (yaklaşık) 30.000 sanatseverle birlikte festivalin başarıyla gerçekleşmesine katkıda bulundular.
Ne zaman ve nerede yapılıyor?
Her yaştan, her ülkeden çizerlere açık olan etkinlik Cognac ve Bordeaux kentleri arasında yer alan, suyu ve Pineau şaraplık üzümleriyle ünlü Jonzac beldesinde yapılıyor: 25 Haziran ile 11 Temmuz arasında ve sergi açılışıyla ödül töreni 26 Haziran 2010 Cumartesi günü.
Konu: Üzüm Bağı, Mizah ve Sihir/Büyü (Humour, Vine and Magic)
Son katılma: 1 Nisan 2010
Ödüller: En başta içecek türünden, ayrıca parasal ödüller var. Özel davetler ve armağanlar. Özel mansiyonlara da diploma veriliyor. Sergiye seçilenlere albüm. Kazanan eserler geri verilmez. Eserler etkinlik ve sanatçıyı tanıtım amaçlı kullanılabilir; bunun dışında tüm haklar sanatçıya aittir.
Sayı: En çok 3 orijinal karikatür. Sanatçı tarafından numaralanıp imzalanması koşuluyla dijital ürünler ve yüksek nitelikli kopiler kabul ediliyor.
Tek boyut: A4 (210x297mm). Her eserin arka yüzünde sanatçının soyadı (family name), adı (first name), kullanıyorsa takma adı (pseudonym) ve adresi (address) BÜYÜK HARFLERLE yazılı olmalıdır. İsteyen kısa yaşamöyküsü, foto veya özportre ekleyebilir. Doldurulmuş katılım formu isteniyor. Eserlerin geri gönderilmesini isteyenler bunu formda belirtmelidir.
Formu 1 Aralık’tan itibaren http://www.humouretvigne.fr.st/ sitesinde bulabilirsiniz. Tüm koşullar ve katılım fomunu edinmek için kendi e-mail adresinizi borislam@club-internet.fr adresine bildirmeniz yeterlidir.
Adres: Humour & Vigne, BP 43,
17502, JONZAC CEDEX , FRANCE
Kaynak: feco-spain .

Hiç yorum yok: