25.12.09

İrfan Ünalan'dan yeni bir albüm ve yeni yıl kutlama kartı

Bu yaz Nasreddin Hoca karikatür yarışmasının yoğun arefesinde Karikatürcüler Derneği'nde tanıştığım çizer İrfan Ünalan'ın yeni yayınladığı karikatür albümü elime ulaştı. O günlerde yine postadan gelen ilk albümünü tanıtamadan bu derlemeyle karşılaşınca artık ne yapıp edip bir yazı yayınlamak kaçınılmaz oldu diye düşünüyorum.
İrfan Ünalan, 1959 İstanbul doğumlu. 1980 yılında Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nü bitirdi. Ardahan'da ve İstanbul'un çeşitli ilçelerinde resim öğretmenliği yaptı. Halen Büyükşehir İlköğretim Okulu'nda Görsel Sanatlar dersi öğretmeni olarak görevli.

2004-2007 yılları arasında Gırgır mizah dergisi Akademi Gırgır bölümüne karikatürler çizdi. Burada yayınlanan çizgilerini 2007'de "İrfan'dan Karikatürler (Comics from Irfan)" adındaki cep albümünde topladı. 2008 yılında Karabük Postası gazetesine karikatürler çizdi. Eylül 2009'dan beri Edirne Yenigün gazetesinde çizmektedir.

2008-9 yıllarındaki tüm çalışmalarını "41 Kere Maşallah" (2009) albümünde bir araya getiren Ünalan'ın bu ikinci albümü 14.9 x 10.8 cm ölçülerinde ve 48 sayfadan oluşuyor. Albümde adındaki gibi 41 adet karikatür yer alıyor. Çoğu konuşma balonlu olan çalışmalardaki yazılar ayrıca İngilizce lejand olarak sayfa altlarında verilmiş. Ünalan, önsözünde, eserlerindeki farklılığı, çizgilerinde "Uygur Türk resmi, Osmanlı minyatürleri, Hacivat-Karagöz figürlerinden çok etkilenmiş" olmasına bağlıyor.
İrfan Ünalan albümünün 46. sayfasındaki "Cepmania" karikatürünün kartpostalını ayrıca yeni yıl tebrik kartı olarak yollamış, kendisine teşekkür ediyor ve yeni yılda yeni başarılar diliyorum.

Hiç yorum yok: