17.5.08

Akdeniz Karikatür Yarışması jürisinden iptal kararı

ALANYA'DAKİ YARIŞMADA DİĞER YARIŞMALARA ÖRNEK OLMASI GEREKEN BİR İLK GERÇEKLEŞTİ... 
ULUSLARARASI AKDENİZ KARİKATÜR YARIŞMASI JÜRİSİNİN AÇIKLAMASI
Alanya Turizm Tanıtma Vakfı’nın sekiz yıldır başarıyla düzenlediği “Uluslararası Akdeniz Karikatür Yarışması” Türkiye’nin turizme açılan ilk ilçelerinin başında gelen Alanya’ya kültürel anlamda pek çok katkı sağlamıştır. Bu yarışmanın jürisi her yıl titiz ve özenli bir çalışmayla yarışmaya katılan karikatürleri değerlendiriyor ve ilk üç ödülün dışında altı özel ödülle her yıl toplam dokuz ödül veriyor.
Bildiğiniz gibi son yıllarda karikatür yarışmalarında giderek artan “daha önce benzeri yapılmış” karikatür sorunu yaşanıyor. Uluslararası ya da ulusal anlamda yapılan nerdeyse her yarışmada mutlaka benzer ya da zaman zaman kopya denilebilecek karikatürler ödül alabiliyor. Bu anlamda jürilerin yerli ya da yabancı çizerlerden oluşması ortaya çıkan örneklere bakıldığında pek de fark etmiyor. Dünyanın önde gelen karikatürcüsü de olsanız belleğinizde milyonlarca karikatür barınamıyor. Daha geçen yıl Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması’nda ve geçmişte Aydın Doğan Karikatür Yarışması’nda benzeri yapılmış karikatür sorununun yaşandığı, ancak verilen ödüller için iptal kararının alınmadığı da biliniyor. Alanya’da düzenlenen yarışmada bu yıl benzer bir sorun da ilk kez yaşanmış oluyor. Yarışmada birinci ve ikinci olarak değerlendirdiğimiz karikatürlerin benzerlerinin daha önce çizildiği, anlaşılmış bulunuyor. Bizler jüri üyeleri olarak çizerlerin bu karikatürleri kopya ettiklerine inanmak istemiyoruz. Ama ortada ciddi benzerlikler görülüyor. Üstlendiği görevin ciddiyetine inanan, kuralları baştan beri sıkı tutan Uluslararası Akdeniz Karikatür Yarışması’nın jürisini oluşturan bizler, karikatür yarışmalarına örnek olacak bir ilki gerçekleştiriyor ve bu yılın birincilik ve ikincilik ödüllerini iptal ediyoruz. Bu yıl birincilik ve ikincilik ödülleri verilmeyecektir. Daha önce de belirttiğimiz gibi çizerlerin iyi niyetine, kopya etmediklerine inanmak istesek de ortaya çıkan sonuç bize bu kararı aldırtmıştır. Saygılarımızla. 
ULUSLARARASI AKDENİZ KARİKATÜR YARIŞMASI JÜRİSİ: Deniz SOM - Kamil MASARACI - İbrahim TAPA - Cihan DEMİRCİ - Mahmut KARATOPRAK - Nüvit ÖZKAN 
YAYIN TARİHİ: Cuma, Mayıs 09, 2008

Hiç yorum yok: