9.2.08

Çalıntı modası - Alessando Gatto

(Kaynak: http://www.tabrizcartoons.com/en/detail.asp?ID=688 THE FASHIONS OF PLAGIARISM - Alessandro Gatto)
Son günlerde Louis Postruzin’in gönderdiği ve websitemizde yayınlanan (http://www.tabrizcartoons.com/en/detail.asp?ID=684 ; http://www.tabrizcartoons.com/en/detail.asp?ID=680) Alessandro Gatto’nun bazı karikatürlerindeki benzerlik ve örtüşmeler konusunda Gatto, Louis’e bir mektup yazdı ve yayınlanması için mektubunu ayrıca Rahim’e yönlendirdi. Aşağıda bu değerli mektubu okuyacaksınız:

ÇALINTI MODASI
Sayın Louis Postruzin,
Sizi tanımıyorum ve “çalıntı” konulu o mesajı bana neden gönderdiğinizi anlamıyorum.
Birbiriyle hiç karşılaşmamış sanatçıların aynı fikri eserlerinde işlediklerine sık sık tanık olmuşumdur. Benim birçok fikrimin (hiç yayınlamadığım ve yarışmalara da göndermediğim fikirlerimin) başka sanatçılar tarafından kağıda döküldüğünü de görmüşümdür. Dahası, tekniği zayıf olduğu için benim karikatürüm elenirken, benimle aynı fikri işleyen çizerlerin yarışmalarda ödül kazandıklarını da bilirim. Hepimiz aynı dünyada yaşıyor, aynı duyguları hissediyoruz; okuduğumuz kitaplar, işittiğimiz haberler, kullandığımız eşyalar hep aynı, hep aynı sembolleri paylaşıyoruz... hepimiz bir hayat sürüyor ve hepimiz ölüyoruz. Aklımıza aynı düşüncelerin gelmesi de gayet normal bence, çok normal.
Son zamanlarda sanırım bir “çalıntı” yakalama modasıdır gidiyor. Bulduklarımızın hep birer “çalıntı” olduğundan ne kadar eminiz acaba? Bir “çakışma” olması ihtimalini de göz önüne almamız gerekmez mi? Hiçbir somut dayanağımız olmadıkça, dürüst insanlara çamur atma riskine girmiş olmuyor muyuz? Böylesi bir “atlatma” haberi yayınlamadan önce, karalanmaya kalkışılan sanatçının kendi gerekçelerini niçin sormuyoruz acaba?
Problemin varlığını kabul ediyorum, çözümün zorluğunun da farkındayım: ilk başvuracağımız yargıç kendi vicdanımızdır. Ancak, bu “çalıntı avcıları”ndan biraz daha dikkatli davranmalarını da rica etmek isterim, çünkü başka insanları incitme tehlikesiyle karşı karşıyalar.
Şunu da ekleyeyeyim ki, kimsenin fikrini “kopya” etmem. Buna hiç ama hiç ihtiyacım yok. İşimi değiştiririm daha iyi!
“Yaşlılar” konulu karikatürüme gelince, esin kaynağımı bilmenizi isterim: “Alzheimer hastası hergün bir yaprağı eksilen bir kitaba benzer. Sonunda karşımızda sadece kapak kalır." Elie Wiesel.

Carabal - St.Just le Martel 1986

A.Gatto - Tahran 7. Uluslararası Bienali

Hiç yorum yok: